FRAMILLA – keskustelua tulevaisuudesta

Espoon Ison Omenan Stagella kuultiin maanantaina  20.3.2017 poikkeuksellisen mielenkiintoinen tulevaisuutta luotaava keskustelu. Filosofisen Kokoomuksen ja Matinkylän Kokoomuksen järjestämässä tilaisuudessa olivat keskustelemassa kansanedustaja Elina Lepomäki ja toimittaja, kirjailija Heikki Aittokoski.

Vaalien alla on kuultu paljon kuntalaisten mietteitä. Niinpä keskustelu käynnistyikin mikrotason asioista eli miten itse kukin kokee oman espoolaisen arkensa ja minkälaisia odotuksia sille asettaa. Espoota pidettiin kuitenkin kaiken kaikkiaan erinomaisen turvallisena ja hyvänä elinympäristönä varsinkin lapsiperheiden tarpeita ajatellen.

Kuntalaisten kokemuksista avautui myös useita näkökulmia kunnalliseen päätöksentekoon. Kuntalaisen mahdollisuudet vaikuttaa ovat karkaamassa entistä etäämmäksi keskusjohtoisen hallintorakenteemme kasvaessa uudella lisäkerroksella maakuntahallintoon siirtymisen myötä. Tilaisuudessa pohdittiin demokratian toimivuutta tilanteessa, jossa ihmisten sitoutuminen puoluepolitiikkaan heikkenee ja kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen vähenee. Erityisesti nuorten mielenkiinnon puute ja toisaalta nuorten miesten syrjäytymisuhka huolestuttivat sekä yleisöä että keskustelijoita. Nuorten radikaalisuuskin on Elina Lepomäen mukaan 70-lukuun verrattuna varsin vaisua.

Heikki Aittokosken Kuolemantanssi-teoksen herättämänä  pohdittiin nationalismin eri puolia: kansallisuusaatetta, isänmaallisuutta ja oman kansan ylemmyydentunteita. Ilmiöt elävät ja näkyvät keskuudessamme, mutta tavalliselle ihmiselle tärkeintä on saada elää rauhassa omaa elämäänsä, vaikka sipuleja kasvattaen. Elina Lepomäen palattua vastikään Yhdysvalloista kuulimme myös miten Trumpin kausi on otettu siellä vastaan kansan parissa.

Keskustelun yleisö oli vilpittömän tyytyväistä kuulemaansa. Eikä se ole ihme, sillä molemmat sujuvasanaiset ja asiantuntevat keskustelijat saivat rauhassa tuoda ajatuksiaan esiin niin ruohonjuuritason tuntemuksista kuin kuntademokratian tilasta sekä viime aikojen yllätyksellisistä ja ikävistäkin tapahtumista ja kehityskuluista niin Yhdysvalloissa kuin eri puolilla Eurooppaa.

Teksti: Sauli Solhagen

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *