Nuorilta vaaditaan taitoja, joiden saavuttaminen on lähes mahdotonta

Vain kymppi riittää, otsikoi Helsingin Sanomat kirjoituksen opiskelijoiden paineista (4.11.). Jos et täytä ihanneihmiselle asetettuja vaatimuksia, syrjäydyt.

Ylhäältä tulevat vaatimukset näkyvät entistä selvemmin nuorten elämässä. Ei riitä, että sosiaalinen media on täynnä kauneusihanteita – vääristyneitä ihanteita, joiden saavuttaminen on lähes mahdotonta.

Sosiaalinen media on oma lukunsa, mutta ylimitoitetut vaatimukset kumpuavat myös Euroopan unionin elinikäisen oppimisen avaintavoitteista. Taitoihin kuuluu monta kirjoitettua riviä, joissa kuvaillaan ihanneihmisen kykyjä. Yhteiskunta palkitsee hyvistä ominaisuuksista ja rankaisee huonoista.

Ominaisuudet liittyvät muun muassa älykkyyteen, sosiaaliseen kanssakäymiseen, terveyteen, kielitaitoon ja oppimistaitoihin. Ihanneihmisen tulisi olla joustava, pitäisi kyetä käsittelemään epävarmuutta, stressiä, ajatella kriittisesti, tehdä päätöksiä ja niin edelleen. Yksilön tulee olla suvaitsevainen, luotettava ja tuntea empatiaa. Kuka täyttää kaikki nämä ominaisuudet, kun mukaan lisätään vielä ulkonäkövaatimukset?

Euroopan komissio täsmentää eri avaintaitoja tarkemmilla osaamiskuvauksilla. Suomessa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat ovat näiden kuvausten ”kopioita”.

Ihanneihmiskäsitys on ollut taustalla myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintaa uudistettaessa.

Väitän, että yksisilmäinen tavoittelu ihanneihmiseksi on syynä niin terveysongelmiin kuin eri alojen työvoimapulaankin. Jos et täytä ihanneihmiselle asetettuja vaatimuksia, syrjäydyt. Riittämättömyyden tunne on läsnä liian monen nuoren elämässä.

Paavo Kokkala
eläkkeellä oleva rehtori
Filosofisen Kokoomuksen varapuheenjohtaja

 

marraskuu 12, 2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *