Ihmisen on vastuu – Petteri Järvinen Filosofisen Kokoomuksen tekoälyillassa

Tietokirjailija Petteri Järvinen korosti Filosofisen Kokoomuksen tekoälyillassa ihmisen viimekätistä vastuuta. Koneet eivät ole tyhmiä, pahoja eivätkä omaa muitakaan inhimillisiä piirteitä. Emme tiedä mihin tämä kehitys lopulta johtaa, mutta ihmisen on pysyttävä kuskin paikalla. Koneet. laitteet, bitit ja algoritmit on nähtävä työkaluina ei itsetietoisina itsenäiseen ajatteluun kykenevinä entiteetteinä.

1800-luvulla teollistumisen alkuaikoina pelättiin Englannissa kehruujennyjen syrjäyttävän ihmistyövoiman ja niitä paitsi vihattiin, yritettiin myös särkeä. Samanlaista teknologian kehitykseen liittyvää pelkoa on ihmiskunta tuntenut moneen kertaan sen jälkeen. Ydinpommin teho oli sen suunnittelijoillekin arvailujen varassa – kunnes sitä kokeiltiin.

Matkalla kohti tuntematonta on järkevää varautua yllätyksiin. On viisasta pitää silmät ja korvat auki äkillisten muutosten varalta. Ne, jotka tarrautuvat vanhoihin toimintatapoihin ja ajatusjäykistymiin, ovat suurimmassa vaarassa tulla tekoälysovellusten huiputtamiksi ja syrjäyttämiksi. Kuva, ääni ja kirjoitus saadaan kielimallien avulla näyttämään hyvin aidoilta. Tulevaisuuden työelämätaitoihin kuuluu kyetä paitsi tunnistamaan tekoälyn avulla tuotettua materiaalia myös arvioimaan onko siinä tavoiteltu hyviä vai pahoja asioita.

Henkilö ja näyttöruutu.

Tietokirjailija Petteri Järvinen korosti ihmisen vastuuta tekoälyn käytössä.

Järvinen näkee, että tekoälyn laajamittainen käyttö eri työtehtävissä uhkaa eniten eliitin työpaikkoja. Niitä töitä, joissa käsitellään tietoa sen sijaan, että tuotettaisiin esimerkiksi rakentamiseen, liikkumiseen tai hyvinvointiin liittyviä konkreettisia palveluja. Järvinen kehottaa pysymään ohjelmistojen herrana ja ohjaamaan tekoälyn käyttöä koulutuksessa sekä muissa yhteiskuntaa hyödyttävissä toiminnoissa. Järvisen mielestä ihmistyön arvostus tulevaisuudessa on nousussa. On pidettävä huoli siitä, että kaikessa kuuluu ihmisen ääni. Luomua eivät algoritmit kykene syrjäyttämään.

Teksti ja kuva: Sauli Solhagen

marraskuu 10, 2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *