Vuoden 2024 ensimmäisenä päivänä

Presidentti Sauli Niinistö toivoi uudenvuoden puheensa lopuksi, että kaikki yrittäisivät olla sovussa ja ymmärtää toisiaan. Minäkin toivotan uudelle vuodelle rauhaa ja ymmärrystä toisiamme kohtaan.

Kaiken sen lisäksi mitä väistyvä presidenttimme toi esiin, en voi olla ilmaisematta huoltani myös ihmiskunnan rakenteellisesta valuviasta. Viimeisimpänä osoituksena tästä rakenteellisesta ongelmasta ovat Israelin alueen veriset yhteenotot. Ongelman juurisyyt juontavat yhteiskuntakehityksen ohjautumisesta aikoinaan väärille urille suurten pelastususkontojen muodostuessa valtatekijöiksi Rooman valtakunnan jakauduttua.

Mitä olisivat ne meidän näkökulmastamme oikeat vaihtoehdot tarjonneet? Filosofiaa on pidetty tieteiden äitinä ja jotain perääkin asiassa on. Antiikin filosofioiden vaikutuspiirissä luotiin perustaa nykyiselle koulutusjärjestelmälle ja tieteen kehitykselle. Mikäli kehitys olisi saanut rauhassa jatkua sillä uralla, olisimme voineet välttää pimeän keskiajan noitavainot ja kyenneet luomaan hyvinvoivia yhteiskuntia jo paljon aikaisemmin lääketieteen ja teknisen kehityksen ansiosta.

Pelottavin uhkakuva yhteiskunnalliseen kehitykseen kohdistuu juuri sieltä, mihin Niinistö uudenvuodenpuheensa toivelistalla viittasi. Kuinka voisimme elää sovussa ja ymmärtää toisiamme ellemme ymmärrä edes itseämme. Minkälainen on venäläisten itseymmärrys, kun ryhdytään valloittamaan suvereeneja valtioita ja kutsutaan vapaiden maiden kansalaisia fasisteiksi? Entä oma itseymmärryksemme, kun lennämme itsepintaisesti lomillamme aurinkoon, vaikka luonto tekee tuhoaan? Missä on kriittinen kyky arvioida oman ajattelumme perusteita? Tieteen ja teknologian aloilla hyvinvointia ja kasvua luoneissa yhteiskunnissa luetaan edelleen tuhansia vuosia vanhoja pyhiä kirjoituksia ja palvotaan oletettuja yliluonnollisia voimia. Onko puolustusliitto Nato oikeasti vahva ja luotettava, jos vanhat uskonnolliset kirjoitukset tulehduttavat jäsenten välisiä suhteita ja kuinka ratkaista Gazan tilanne, kun osapuolten erimielisyydet koskevat alun alkaen pyhiä kirjoituksia?

Antiikin kokeilut demokraattisten yhteiskuntien rakentamiseksi keskeytyivät, kun yksinvaltaiset hallitsijat ja monarkit päätyivät satojen vuosien ajaksi valtaan, monet yhdessä omien kirkkokuntiensa kanssa. Vapaat ja avoimet yhteiskunnat, joissa ei tarvitse kumarrella maallisia vallanpitäjiä tai kirkon uskonkappaleita ja joissa voi pelotta tuoda mielipiteensä esiin, muodostavat tällä hetkellä pienen vähemmistön maailman kaikista maista ja kansoista. Katsomme arvojamme uhkaavia voimia silmästä silmään tälläkin hetkellä, vaikka emme sitä joka hetki ajattele.

Haluaisin täydentää presidentin toivetta toisia osapuolia ymmärtävän ja sopuisan yhteiselon aikaansaamiseksi ja lisäämiseksi toivomalla, että jokainen pyrkisi rehellisyyteen aivan ensimmäiseksi omalla kohdallaan, vastaisi kysymyksiin mitä merkitystä minulle on luonnon tuhoutumisella ja vapaan yhteiskunnan rapautumisella sekä vetäisi niistä johtopäätökset tuleville toimilleen, mitä ne sitten ovatkin.

Rauhaisaa ja merkityksellistä uutta vuotta!
Sauli Solhagen

tammikuu 1, 2024

  • Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Näitä asioita olisi hyvä yhdessä pohtia vuoden 2024 aikana.

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *